De toekomst van 3D printing in Nederland

3D printing is een afgeleide van de productiemethode rapid prototyping, vaak ook wel Additive Manufacturing genoemd. Het is een technologie die in feite al vele decennia bestaat, maar die pas in de laatste jaren tot volle wasdom begint te komen. Dat heeft onder andere te maken met de steeds grotere toegankelijkheid voor de consument.

Daar waar voor rapid prototyping traditioneel gigantische industriële machines nodig zijn, heeft de huidige 3D printer zeer bescheiden afmetingen en kan deze bij iedereen op de keukentafel staan. Ook de prijzen maken de techniek interessant voor het grote publiek: voor enkele honderden euro’s kun je zelf al aan de slag.

Grootste 3D printing bedrijven ter wereld

Zoals in zoveel industrieën het geval is, gaan de Verenigde Staten aan kop als het gaat om het lanceren van nieuwe ontwikkelingen. Het land is hofleverancier van de grootste 3D printing bedrijven en vertolkt hiermee een absolute voorlopersrol in de markt.

Een bedrijf als Stratasys is al meer dan 25 jaar dé wereldwijde specialist op het gebied van 3D printen en heeft een reeks baanbrekende innovaties geïntroduceerd. Dit heeft onder meer zijn weerslag gehad op sectoren als de ruimtevaart, gezondheidszorg, onderwijs en automotive industrie. Maar ook een Amerikaanse onderneming als 3D Systems heeft onmiskenbaar zijn stempel gedrukt op het gebied van rapid prototyping en gerelateerde technieken.

Wat stelt 3D printen in ons eigen land voor?

Betekent de Amerikaanse dominantie dan dat we in Nederland hopeloos achterlopen? Zeker niet! Want na de Verenigde Staten en Duitsland is Nederland misschien wel het meest vooruitstrevende land op het gebied van 3D printing. Gerenommeerde partijen als 3D Hubs en Shapeways zijn in ons land opgericht en nog dagelijks schieten er nieuwe veelbelovende start-ups uit de grond.

Voor 3D print enthousiastelingen betekent dit goed nieuws, want het aanbod van printers en filamenten is in ons land behoorlijk groot en groeit nog altijd dagelijks. Wie een nieuwe FDM printer wil kopen of op zoek is naar een speciaal metaal filament, kan dit dan ook gewoon bij een Nederlandse webwinkel bestellen.

De toekomst van 3D printing in Nederland

Na het lezen van dit alles rijst de vraag: hoe ziet de toekomst van 3D printing in Nederland eruit? Hoewel we bij Mela Project niet over een glazen bol beschikken, ziet de nabije toekomst er in elk geval zeer rooskleurig uit. We hebben in ons land qua kennis en ervaring een voorsprong opgebouwd ten opzichte van andere landen, die niet snel zal worden ingehaald.

Toch is het zo dat 3D printing wereldwijd onmiskenbaar aan een opmars bezig is. Het zal dan ook geen decennia meer duren voordat ook andere, grote landen de enorme potentie van de technologie ontdekken en ten volle gaan benutten. Tegen die tijd zal het als klein land moeilijk worden onze uitstekende concurrentiepositie vast te houden. Maar vooralsnog mogen we hier zeker trots op zijn!