3D printers: wat zijn de beste merken?

Iedereen kent de bekende merken op het gebied van conventionele printers: HP, Dell en Brother zijn slechts enkele voorbeelden. Die bekendheid is niet zo gek, want elke kantooromgeving staat er vol mee. Voor 3D printers geldt dit echter in veel minder mate. Wat zijn nu de beste merken en welke producten mag je echt niet missen? We vertellen het hieronder.

3D printers met elkaar vergelijken

3D printers met elkaar vergelijken is niet altijd eenvoudig. Want daar waar een traditionele printer gebruik maakt van inkjet of laser, zijn er bij een 3D printer veel meer technieken mogelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld alleen al aan Selective Laser Sintering (SLS), Fused Deposition Modeling (FDM) en Stereolithografie (SLA).

Ook de hoeveelheid materialen is schier eindeloos. Van ABS tot PLA en van hout tot metaal: van vrijwel alles is tegenwoordig een 3D print te maken. Toch zijn er wel degelijk een aantal objectieve kwaliteitscriteria waarop een printer beoordeeld kan worden. Voorbeelden zijn printkwaliteit, printsnelheid, gebruiksvriendelijkheid en innovatie.

Merken als Formlabs, Ultimaker en MakerBot scoren over het algemeen hoog op al deze aspecten. Het mooie van de 3D printing branche is echter dat er elk jaar nieuwe bedrijven en innovators bijkomen. Het kan dus zomaar zijn dat in de komende jaren een aantal nieuwe merken uit het niets de markt veroveren.

Wat is de beste 3D printer? Een review

Als we dan toch de beste 3D printer van dit moment moeten aanwijzen, kiezen we zonder twijfel voor de Mini van LulzBot. De machine print in hoge resoluties, is gemakkelijk te installeren, werkt met uiteenlopende filamenten en is uitermate betrouwbaar. Omdat ook de kosten relatief laag liggen, biedt het apparaat een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

De LulzBot Mini is hiermee niet alleen toegankelijk voor grote organisaties en bedrijven, maar ook betaalbaar voor scholen, kleine ontwerpstudio’s en enthousiaste thuisgebruikers. Dankzij het flitsende design zal de machine bovendien op geen enkel bureau misstaan. LulzBot is dan ook zeker een bedrijf om het komende jaar in de gaten te houden.

Goedkoop zelf een 3D printer bouwen

Wil jij je weliswaar met 3D printing bezighouden, maar liefst zoveel mogelijk geld besparen? Dan kun je het beste een 3D printer bouwpakket kopen, zoals bijvoorbeeld van het open source RepRap project. Door het apparaat zelf te bouwen, bespaar je op de kosten voor het assembleren en leer je de machine ook nog eens van binnen en buiten kennen.

Deze kennis komt ongetwijfeld later van pas gedurende het printproces, want gebruikers met veel kennis en ervaring behalen over het algemeen de beste printresultaten. De RepRap Prusa i3 kit is momenteel de populairste zelfbouw printer en dat heeft de machine volledig verdiend. Dankzij de kwalitatief hoogwaardige onderdelen en brede community ben je verzekerd van jarenlang plezier.