3D printing wiki: alles wat je moet weten

Steeds vaker zien we in het nieuws voorbeelden voorbij komen van 3D printing. Niet alleen kleine objecten zoals sieraden, maar ook bouwwerken zoals complete huizen worden tegenwoordig met behulp van deze technologie gefabriceerd. Tijd dus om in deze wiki dieper op de materie in te gaan: wat is 3D printing nu eigenlijk en hoe werkt het precies?

3D printing wiki

Wat is 3D printing?

3D printing is een productiemethode die een object in meerdere lagen opbouwt. De techniek vindt zijn oorsprong in Additive Manufacturing en rapid prototyping, maar heeft zich in de loop der jaren doorontwikkeld tot een geheel eigen discipline. De laagsgewijze opbouw maakt de creatie van complexe driedimensionale objecten mogelijk.

Eerst moet een printer natuurlijk wel worden geïnstrueerd hoe het gewenste object eruitziet. Dit doen we met behulp van een polygoon model: een aaneenschakeling van driehoekjes die samen de totale geometrische vorm van een object opmaken. Deze digitale bouwtekening wordt vaak opgeslagen in de vorm van een STL-bestand.

Er zijn verschillende manieren om een 3D model te creëren. Ontwerpers tekenen het model bijvoorbeeld zelf in speciale design software, maar ook is het mogelijk om een 3D scan te maken van een bestaand object in de fysieke wereld. Door dit vervolgens weer uit te printen, kunnen voorwerpen in theorie eindeloos gedupliceerd worden.

Hoe werkt een 3D printer?

Zoals hierboven genoemd is 3D printing een techniek van laagsgewijze materiaalstapeling. Het materiaal wordt ook wel filament genoemd en is vaak in de vorm van een spoel verkrijgbaar. De printer verhit het materiaal, waarna het tijdens het printproces in vloeibare vorm door de printkop op een speciaal printplatform wordt aangebracht.

De printer begint bij de onderkant van een object en stapelt hier telkens een nieuwe laag bovenop. Zo zie je het voorwerp tijdens het printen geleidelijk tot stand komen. Na enige tijd koelt het materiaal af en hardt het uit, waarna de print van het platform kan worden genomen en helemaal gereed is.

Dé wiki over 3D printing

Het interessante aan 3D printing zijn de vele printtechnieken en de talloze materialen waarmee geprint kan worden. Hierdoor kunnen er steeds meer objecten geprint worden en komt het ideaalbeeld van de legendarische Replicator machine uit Star Trek steeds dichterbij. Nu al worden 3D prints ingezet in branches zoals de ruimtevaart, auto-industrie en medische sector.

Waar deze tendens zal eindigen en óf deze überhaupt zal eindigen, is moeilijk te voorspellen. Vooralsnog ontwikkelen printtechnieken zich in een hoog tempo en nemen de mogelijkheden nog altijd dagelijks toe. Voor de laatste informatie op dit gebied hou je de website van Mela Project nauwlettend in de gaten, want wij zijn dé 3D printing wiki van Nederland.