3D prints laten maken bij printservice of printshop

Ben jij een liefhebber van 3D printing, maar beschik je zelf niet over een 3D printer? Dan zit er niets anders op: je moet je 3D prints laten maken bij een printservice of printshop. Dat hoeft overigens helemaal niet erg te zijn, want zowel in binnen- als buitenland zijn er talloze services die je verzekeren van een prachtig eindresultaat.

En dat is eigenlijk niet meer dan logisch. Deze grote printservices beschikken immers over professionele machines, die 3D prints maken waar gewone stervelingen met een desktop printer alleen maar van kunnen dromen. Er zijn dan ook genoeg bezitters van een 3D printer die voor hun mooiste modellen nog altijd een service inschakelen.

Wat is een bekende 3D print service in Nederland?

Het grote aanbod dienstverleners in Nederland en daarbuiten maakt kiezen niet eenvoudig. Eén ding is zeker: over het algemeen hoef je voor een kwalitatief hoogwaardige 3D print niet over de landsgrenzen te kijken. Daar waar veel consumenten al snel geneigd zijn te denken dat de beste aanbieders zich in de Verenigde Staten bevinden, is dit absoluut niet altijd het geval.

Sterker nog: veel Nederlandse bedrijven zijn marktleiders in de 3D printing branche. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een van oorsprong Nederlands bedrijf als Shapeways, dat fungeert als een soort online printshop voor mensen over de hele wereld. Of aan het Amsterdamse 3D Hubs, dat ontwerpers van driedimensionale modellen in contact brengt met lokale printservices.

3D print laten maken bij printshop in Amsterdam

Over Amsterdam gesproken: dat is binnen Nederland het epicentrum van de 3D printing industrie. In deze altijd bruisende stad komen ontwerpers en vooruitstrevende technici samen om de nieuwste oplossingen op het gebied van 3D prints te bedenken. En met resultaat, want inmiddels zijn hier al diverse interessante innovaties uit voortgekomen.

Wie niet alleen een print wil laten maken maar ook zélf aan de knoppen wil draaien, kan hiervoor terecht in het gerenommeerde Fablab Amsterdam. Dit is een experimenteel platform waar iedereen de gelegenheid krijgt om te werken met 3D printers en andere speciale apparatuur. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan lasersnijders, meubelmachines en geavanceerde elektronische componenten.

3D printer huren: zelf 3D prints maken

Spreekt het concept van het Fablab Amsterdam je aan, maar wil je liever wat meer tijd besteden aan het werken met een 3D printer? Dan kun je er natuurlijk ook altijd eentje huren. In Nederland zijn er tegenwoordig steeds meer aanbieders waar je deze printers kunt huren, maar hou de gehanteerde prijzen wel goed in de gaten.

Sommige bedrijven brengen namelijk extra kosten in rekening voor de benodigde materialen, terwijl deze bij andere partijen in de huurprijs zijn inbegrepen. Bevalt 3D printing jou zo goed dat je het gehuurde apparaat eigenlijk meteen wil aanschaffen? In sommige gevallen brengt de verhuurder het betaalde huurbedrag in mindering op de aankoopprijs.