3D print

Wel eens een schaalmodel bij een architect gezien? Grote kans dat het een 3D print was. Maar ook juwelen, speelgoed en zelfs complete huizen worden steeds vaker in 3D geprint. Volgens experts gaan we naar een toekomst waarin vrijwel al onze alledaagse gebruiksvoorwerpen uit de printer komen rollen. Tijd dus om de 3D print aan een nader onderzoek te onderwerpen.

 

Wat is een 3D print?

Een 3D print is een driedimensionaal object dat in een 3D printer tot stand komt. De machine stapelt laagjes filament geleidelijk op elkaar, totdat er uiteindelijk een 3D print ontstaat. Het gaat om extreem dunne laagjes, waardoor het mogelijk is zeer gedetailleerde prints te maken. 3D printing wordt dan ook vaak ingezet voor gedetailleerde objecten zoals sieraden en decoratieve items.

Maar de mogelijkheden zijn nog veel uitgebreider. Ook grote objecten met bewegende onderdelen behoren bijvoorbeeld tot de mogelijkheden. Het materiaal dat 3D printers gebruiken, ook wel bekend als filament, is in steeds meer varianten verkrijgbaar. Van houten 3D prints tot metalen 3D prints: we zien het tegenwoordig allemaal.

Hoewel 3D printen tegenwoordig vooral bekend is van de handzame printers die op je bureau passen, was dat in het verleden wel anders. Grote industrieën passen 3D printing namelijk al jaren toe in de vorm van Rapid Prototyping en Additive Manufacturing. Het gaat hierbij om gigantische printers die enorme 3D prints maken. Bijvoorbeeld voor gebruik in de ruimtevaart of automotive.

Een 3D print is dus niet altijd iets verfijnds zoals een halsketting of dobbelsteen. We zien deze prints tegenwoordig overal in de maatschappij terug, vaak zonder dat we weten dat het om een 3D print gaat. Voor de generaties na ons biedt dit ongekende mogelijkheden. Heb je iets nodig? Dan maak je er gewoon even een printje van…

3D print modellen ontwerpen: zo doe je het

Om zelf een 3D print te maken, heb je echter wel een bouwtekening nodig. De printer moet immers weten hoe het te printen object eruit moet komen te zien. Net als bij een gewone printer, werkt dit door middel van digitale instructies. Je sluit de machine aan op een computer of bestuurt hem via een app op je smartphone.

Eerst moet je zorgen dat je een 3D model hebt. Dit is de digitale bouwtekening van het voorwerp dat je wilt printen. Je kunt het model zelf maken met Computer Aided Design (CAD) of kant-en-klaar downloaden van een website. Online zijn er talloze sites zoals Thingiverse en Shapeways waar je dit soort modellen zowel gratis als betaald kunt downloaden. En wil je een centje bijverdienen? Dan kun je zelf ook driedimensionale modellen ontwerpen en verkopen via deze platforms.

Naast het ontwerpen van modellen, is er overigens nog een alternatief. Je kunt bestaande objecten namelijk scannen met een 3D scanner. Deze maakt er een driedimensionaal model van, wat je vervolgens weer kunt uitprinten met een 3D printer. Zo kun je objecten als het ware repliceren in de vorm van een 3D print.

3D print laten maken

Wil je een 3D print maken, maar beschik je zelf niet over een printer? Dan zit er niets anders op dan de print te laten maken. Er zijn talloze printing services met een enorm machinepark van 3D printers. Hier zitten ook peperdure industriële machines tussen, waarmee je de meest exotische prints kunt maken. Best handig dus om af en toe te gebruiken.

Bij het eerder genoemde Shapeways kun je bijvoorbeeld een 3D print laten maken, maar ook i.materialise is een bekende website die talloze leuke prints bevat. Via beide websites krijg je jouw bestelling zo snel mogelijk thuisgestuurd.

Kies een 3D printing service in Nederland

Haal je de print liever op bij een lokale aanbieder bij jou in de buurt? Dan moet je bij 3D Hubs zijn. Op dit platform kun je zelf kiezen welke printing service de print voor jou verzorgt. In Nederland zijn er steeds meer van dit soort printservices, waardoor je best veel keuze hebt en er altijd wel eentje bij jou om de hoek zit.

3D print in Amsterdam maken

Een stad als Amsterdam is in Nederland het epicentrum van de 3D printing. Niet zo gek, want creatieve ontwerpers en innovatieve start-ups komen hier samen om hun nieuwe ideeën aan de man te brengen. In deze bruisende stad is dus altijd wel een plekje waar je een kwalitatief hoogwaardige 3D print kunt laten maken.

Ook voor inspiratie ben je hier aan het juiste adres, want in Amsterdam worden de gekste dingen in 3D geprint. Met ambitieuze 3D print projects weet de stad zich zelfs in internationaal opzicht te onderscheiden. Zo was er in 2014 het befaamde Canal House, een compleet 3D geprint huis dat nog altijd te bezichtigen is voor belangstellenden.

Weet jij al wat je wilt gaan printen, maar wil je liever zelf aan de slag met een 3D printer? Dan kun je altijd terecht in een Fablab zoals het Fablab Amsterdam. Dit is een experimentele werkplaats waar bezoekers met geavanceerde machines kunnen werken. Naast 3D printers staan hier ook apparaten zoals milling machines en laser cutters.

3D print van jezelf maken

Wil je een 3D print van jezelf maken? Dan heb je hiervoor niet alleen een 3D printer, maar vooral een 3D scanner nodig. De scanner moet jou namelijk eerst inscannen, zodat de printer een betrouwbaar 3D model kan gebruiken. Er zijn tegenwoordig steeds meer scanners die personen in een hoge resolutie kunnen scannen, waardoor zelfs handzame scanners die je met één hand kunt bedienen.

3D print pen: de nieuwe revolutie

Bij een 3D print denk je natuurlijk al snel aan een 3D printer, maar tegenwoordig is er een goed alternatief in de vorm van de 3D print pen. Dit is een minuscule printer in penvorm waarmee je jouw prints als het ware kunt tekenen. Dit zorgt voor een veel intuïtiever werkwijze en maakt een 3D model bovendien overbodig.

Net als een gewone printer, bevat een 3D print pen onderdelen zoals een spuitkop en verhittingselement. Het filament wordt hierdoor vloeibaar en kan makkelijk worden aangebracht. Na afkoeling ontstaat er een prachtige 3D print die je helemaal zelf hebt getekend. Deze speciale pen vereist enige oefening, maar is absoluut een unieke manier om zelf 3D prints te maken!