3D printer kopen: kit, onderdelen en filament

Wil je een 3D printer kopen? Dan is het belangrijk om je te beseffen dat je aan alleen een printer niet voldoende hebt. Voor het maken van een print heb je immers materiaal nodig, ook wel filament genoemd. En wanneer de machine stuk gaat, moet je over nieuwe onderdelen beschikken om de oude te vervangen.

De kosten van 3D printen vallen hierdoor vaak hoger uit dat je in eerste instantie verwacht. Gelukkig kun je dit compenseren, want met een eigen printer kun je ook veel geld besparen. Zo kun je zelf gebruiksvoorwerpen printen of 3D prints via een online marktplaats verkopen, waardoor je de aanschafkosten van de machine al binnen korte tijd hebt terugverdiend.

Goedkoop een 3D printer kopen

Het aanschaffen van de goedkoopste printer, betekent echter niet automatisch dat je de investering ook het snelst hebt terugverdiend. Dure 3D printers bieden namelijk een mooier eindresultaat én meer functionaliteit dan goedkope varianten, waardoor je hiermee veel meer diverse en mooie driedimensionale modellen kunt printen.

Bij Mela Project raden we je dan ook aan niet naar het exemplaar te zoeken met de laagste prijs, maar met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Ultimaker is een voorbeeld van een bedrijf dat dergelijke producten maakt, maar ook BCN3D heeft op dit gebied een uitstekende reputatie hoog te houden.

Kit of bouwpakket aanschaffen

Wie nog meer geld wil besparen maar toch de hoogste kwaliteit nastreeft, doet er goed aan een kit of bouwpakket te kopen. Dit is eigenlijk niets anders dan een verzameling losse onderdelen, die je met behulp van een handleiding door middel van zelfbouw in elkaar zet. Het eindresultaat doet niet onder voor een 3D printer die in de fabriek is geassembleerd.

Tenminste; ervan uitgaande dat je alle instructies tot op de letter nauwkeurig hebt opgevolgd. Wanneer een printer niet optimaal is gekalibreerd, zullen 3D prints meer imperfecties vertonen en een minder hoog detailniveau behalen. Een bouwpakket is dus met name aan te bevelen voor ervaren gebruikers die willen besparen op de kosten voor assemblage.

Filament zoals metaal kopen

Wanneer je de printer eenmaal in elkaar hebt gezet, kun je aan de slag. Hiervoor heb je echter filament nodig – het materiaal waaruit de prints worden opgebouwd. Tegenwoordig zijn er talloze verschillende filamenten verkrijgbaar, waarvan de meest bekende Acrylonitrile Butadiene Styrene (ABS) en Polylactic Acid (PLA).

Daarnaast komen er steeds meer exotische materialen op de markt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan biologisch afbreekbare filamenten en materiaalsoorten zoals metaal. 3D printing in metaal is de laatste jaren sterk in opkomst en de mogelijkheden op dit gebied nemen in rap tempo toe. Welk filament je ook kiest: koop een 3D printer die er het maximale uithaalt.